Gebitsproblemen zijn nooit leuk, maar het goede nieuws is dat de meeste gemakkelijk kunnen worden voorkomen. Twee keer per dag poetsen, dagelijks flossen, gezond eten en regelmatige tandartscontroles zijn essentiële stappen om gebitsproblemen te voorkomen. Jezelf voorlichten over veel voorkomende gebitsproblemen en de oorzaken hiervan kan ook een grote bijdrage leveren aan preventie van deze problemen. Hierbij 4 veel voorkomende gebitsproblemen. 

4 veel voorkomende gebitsproblemen 

 

  1. Slechte adem 

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, kan erg vervelend zijn. Tandvleesontstekingen, gaatjes, amandelsteentjes, droge mond en bacteriën op de tong zijn enkele oorzaken van een slechte adem. Het is erg belangrijk om je tong te reinigen wanneer je hier last van hebt. Gebruik hiervoor een speciale tongreiniger, zoals een tongschraper of een mondspoeling die specifiek de bacteriën op je tong bestrijdt.  

 

  1. Gaatjes 

Tandbederf treedt op wanneer tandplak, de plakkerige laag die zich op tanden vormt, zich combineert met de suikers of het zetmeel van het voedsel dat je eet. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur aantasten. Je kunt op elke leeftijd gaatjes krijgen, maar  

naarmate je ouder wordt, kun je ook gaatjes krijgen als je tandglazuur erodeert. Een droge mond door ouderdom of medicijnen kan ook leiden tot gaatjes. Zorg er daarom voor dat je een droge mond zoveel mogelijk tegengaat. Gebruik een tongreiniger, drink genoeg water en vermijd roken en alcohol. De beste manier om tandbederf te voorkomen, is door tweemaal per dag te poetsen, dagelijks te flossen en regelmatig naar je tandarts te gaan om je gebit te laten controleren.  

 

  1. Tandvleesaandoening 

Tandvleesaandoening, ook wel parodontitis genoemd, is een infectie van het tandvlees rond de tanden. Het is een van de belangrijkste oorzaken van tandverlies bij volwassenen. Iedereen loopt risico op tandvleesaandoeningen, maar het komt meestal voor na de leeftijd van 30. Roken is een van de belangrijkste risicofactoren. Diabetes en een droge mond verhogen ook het risico hierop. De symptomen zijn onder meer slechte adem, rood, opgezwollen, bloedend tandvlees en gevoelige tanden.  

 

  1. Aften 

Aften zijn kleine zweertjes of blaasjes in je mond en ze kunnen erg vervelend, pijnlijk en hinderlijk zijn. Ze kunnen vaak aanvoelen als brokjes keel. Tenzij een aft langer dan twee weken aanhoudt, is het meestal niets om je zorgen over te maken en verdwijnt het vanzelf. Aften zijn niet besmettelijk en kunnen door veel verschillende oorzaken worden veroorzaakt. Om ze te voorkomen is het belangrijk dat je gezond eet en zo min mogelijk eet wat je mond, tandvlees of gehemelte kan irriteren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten