Verslaving is een probleem waar helaas veel mensen mee te maken hebben. Denk maar aan alcohol, drugs, gamen en gokken. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze verslaafd zijn, of ontkennen het probleem. Maar hoe kun je nou eigenlijk een verslaving herkennen? Waar moet je op letten? In deze blog lees je alles over verslaving herkennen.

Hoe herken je dan een verslaving?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een verslaving in verschillende gradaties voorkomt, van licht tot zwaar. Een belangrijk kenmerk is dat je jezelf niet meer onder controle hebt. Je wilt wel minderen of stoppen, maar het lukt niet. Je kunt niet meer zonder de verslavende stof of activiteit en je begint steeds meer te gebruiken of spelen. Je hebt een hoge tolerantie opgebouwd, waardoor steeds meer nodig is voor hetzelfde effect. Dit is een belangrijk signaal dat er sprake kan zijn van een verslaving.

Sociale leven vermindert

Vaak merken mensen met een verslaving dat hun sociale leven achteruit gaat. Ze hebben geen interesse meer in andere activiteiten en vrienden. De verslaving wordt belangrijker dan de sociale contacten. De verslaving wordt belangrijker dan bijvoorbeeld werk of school. De aandacht gaat alleen nog maar uit naar de verslaving. Als dit herkenbaar is, kan er sprake zijn van een verslaving.

Gezondheidsproblemen

Een ander belangrijk signaal is dat de verslaving belangrijker wordt dan gezondheid. Mensen zijn bijvoorbeeld bereid om hun gezondheid te ondermijnen of te verwaarlozen in de strijd tegen de verslaving. Ze zijn bijvoorbeeld bereid om in armoede te leven of criminele activiteiten te ondernemen om aan geld te komen voor hun verslaving. Dit is een belangrijk kenmerk van een verslaving.

Afhankelijkheid

Verder kan een verslaving leiden tot afhankelijkheid. Dit betekent dat je het gevoel hebt dat je niet meer zonder de verslaving kunt. Je bent bijvoorbeeld bang voor de gevolgen als je stopt of mindert met het gebruik of de activiteit. Dit kan zijn omdat je bang bent voor ontwenningsverschijnselen of omdat je bang bent dat je niet meer zonder de verslaving kan functioneren. Dit is een belangrijk en hardnekkig kenmerk van een verslaving.

Behandeling

Als laatste kan het zijn dat mensen hun verslaving proberen te verbergen voor de buitenwereld. Ze schamen zich er voor en willen het verborgen houden. Als je vermoedt dat iemand in je omgeving een verslaving heeft, maar die persoon wil geen hulp, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een professionele hulpverlener, bijvoorbeeld Connection SGGZ. Zij kunnen je helpen om de juiste stappen te ondernemen.