Door wetenschappelijk onderzoek bij grotten in buurt van Peking is een theorie ontwikkeld dat de mensen veertigduizend jaar geleden al bekend waren met schoeisel. Deze conclusie is getrokken na bestudering van botontwikkeling. Bij het dragen van schoenen wordt de bovenkant van het voetskelet minder belast. Er werden namelijk geen schoenen gevonden.
Met de vondst van de gletsjermummie Ötzi werd duidelijk dat er in ieder geval 5000 jaar geleden al schoenen werden gedragen. Het betrof in dit geval gevoerde schoenen met veter en binnen- en buitenzool. Tot die tijd was het enige archeologische bewijs van het dragen van schoeisel door mensen terug te vinden op grotschilderijen. Hier zijn tekeningen te vinden van mensen die laarzen dragen.
Anatomie van de voet
In de Westerse, moderne wereld loop je eigenlijk je hele leven op schoenen. Dit zorgt in ieder geval voor verandering in de ontwikkeling van het voetbot. Het zorgt ook voor de ontwikkeling van voetklachten. Een voet heeft een ingewikkelde anatomie waarbij veel verschillende receptoren en spieren aan de onderkant zitten, die ervoor gemaakt zijn om de voet aan te laten passen aan verschillend terrein.
Wanneer je op blote voeten loopt is het bij voorbeeld niet mogelijk om voorover te vallen omdat je al snel een scheve houding bemerkt. De huid van de voetzool is van nature ook dikker dan de huid elders op het lichaam.
Er wordt vanuit de wetenschap betoogd dat mensen in de oudheid op blote voeten liepen. De Romeinen zijn begonnen met het massaal gaan dragen van sandalen. Sindsdien is het dragen van schoenen cultureel bepaald geworden.
Fysieke klachten door schoenen
Het dragen van schoenen biedt bescherming tegen kou en verwonding. Tegelijkertijd zorgt het er ook weer voor dat je er fysieke klachten van kunt krijgen. Ons lichaam heeft nou eenmaal een specifieke anatomie waar niet mee te spotten valt.
Podotherapie Apeldoorn zoekt voor iedere patiënt naar de meest passende oplossing voor voetklachten. Naar aanleiding van de vastgestelde klachten zal je worden behandeld of doorverwijzen naar een desbetreffende specialist.
Er wordt gekeken naar de houding, de stabiliteit van gewrichten en de conditie van de voet. Dit is nodig om tot de juiste diagnose te kunnen komen. Soms is gericht advies over verzorging van de voeten of verandering van schoen al voldoende. Soms ook moet er worden doorverwezen.
Zo behandelt de podoloog in Apeldoorn geen wonden of likdoorns, maar stuur een patiënt door naar een podotherapeut. Wanneer er sprake is van speciaal schoeisel dan wordt je doorverwezen naar de gespecialiseerde schoenmaker. Het accent ligt op samenwerking.