Het maakt niet uit of je glas half leeg of half vol is: Water drinken is altijd goed voor je gezondheid. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water, en gehydrateerd blijven helpt je systeem gezonde voedingsstoffen te distribueren, afvalstoffen af te voeren, je huid een gezonde gloed te geven en je spieren in beweging te houden. Water drinken is ook een van de beste dingen die je kunt doen voor je tanden – vooral als het gefluorideerd is. Lees verder om erachter te komen waarom water altijd goed is voor je gebit.

Het versterkt je tanden

Het drinken van water met fluoride (ook wel “de gaatjesbestrijder van de natuur” genoemd) is een van de gemakkelijkste en heilzaamste dingen die je kunt doen om gaatjes te helpen voorkomen.

Een hedendaags verhaal over twee steden laat zien wat voor verschil fluoride maakt, vooral in gemeentelijke watersystemen. In 2011 stopte de Canadese stad Calgary met het toevoegen van fluoride aan haar water. Nieuwsgierig naar het effect, vergeleken onderzoekers tweede klassers uit Calgary met kinderen in dezelfde leeftijdsgroep in Edmonton, een Canadese stad die sinds 1967 gefluorideerd water heeft. Uit hun onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Community Dentistry and Oral Epidemiology van februari 2016, bleek dat kinderen in het niet-gefluorideerde Calgary meer tandbederf hadden dan kinderen in de stad met ononderbroken fluoridering.

Het schoonhouden van je mond

 

Het drinken van sap, frisdrank of sportdrank helpt je misschien om je avondeten weg te spoelen, maar ze kunnen ongewenste suikers achterlaten op je tanden. De bacteriën in je mond die gaatjes veroorzaken eten graag suiker en produceren zuur dat het glazuur, de buitenste laag van je tanden, doet slijten. Veel van deze dranken hebben ook toegevoegde zuren (fosforzuur, citruszuur of appelzuur) om ze minder zoet te laten smaken, maar deze zuren veroorzaken ook problemen door het glazuur weg te eroderen.

 

Water, daarentegen, reinigt je mond bij elke slok. Het spoelt etensresten en resten weg waar bacteriën die gaatjes veroorzaken naar op zoek zijn. Het verdunt ook de zuren die door de bacteriën in uw mond worden geproduceerd. U moet nog steeds twee keer per dag twee minuten poetsen en tussen uw tanden reinigen, maar door de hele dag water te drinken komt u een heel eind in de richting van het gaatjesvrij houden van uw glimlach. Dat vind ook een orthodontist in Weesp van Confidentorhto.

Het bestrijdt een droge mond

Speeksel is de eerste verdediging van je mond tegen tandbederf. Het spoelt etensresten weg, helpt je bij het slikken en houdt je tanden sterk door ze te wassen met calcium, fosfaat en fluoride.

Als uw speekselvoorraad laag is, loopt u door een droge mond een risico op tandbederf. Water drinken kan helpen om dit risico te verkleinen, terwijl u samen met uw tandarts op zoek gaat naar de beste langetermijnoplossing voor u.

Het bevat geen calorieën

Gezoete dranken met veel suiker en calorieën vormen een perfecte storm waardoor u risico loopt op gaatjes en andere ongezonde gevolgen zoals gewichtstoename. Onderzoek van Cognition Boosters heeft aangetoond dat water drinken je kan helpen gewicht te verliezen. Dus de volgende keer dat je iets wilt drinken, kies dan voor water zonder schuldgevoel en zorg voor je lichaam en je glimlach.

Over de auteur

Gerelateerde berichten