Zoek je een uitdagende baan die je veel voldoening geeft en werk je graag met mensen? Als dit je aanspreekt zou je op zoek kunnen gaan naar een baan in de zorg. De corona crisis heeft wel laten hoe belangrijk de zorgsector is maar ook dat er een flink tekort is aan mensen in deze sector. Er is dus nog steeds een grote vraag naar mensen die in de zorg willen werken. Omdat niet iedereen weet wat voor soort werk je kunt doen als je in de zorg gaat werken hebben we hieronder 3 hele verschillende beroepen uitgelicht.

Verzorgende IG, de spin in het web voor persoonlijke zorg

Verzorgende IG betekent verzorgende individuele gezondheidszorg. In deze functie ben je verantwoordelijk voor de verzorging van mensen die niet zelfstandig kunnen wonen, bijvoorbeeld mensen in een verpleeghuis of een revalidatiecentrum. Als Verzorgende IG kun je ook in de thuiszorg aan de slag, en maak je het mogelijk dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

De dagelijkse werkzaamheden van een Verzorgende IG zijn heel breed. Je helpt mensen bij het opstaan, zorgt dat ze op tijd en op de juiste manier hun medicatie toegediend krijgen en helpt ze ook weer met het naar bed gaan. Ook welzijn is een belangrijk onderdeel van het werk van een Verzorgende IG. Je kunt dan denken samen koken, een wandeling maken of een spelletje doen.

Je houdt het overzicht, hebt een signalerende rol en bent de contactpersoon voor de cliënt en de familie van de cliënt, de medische specialisten en andere zorgverleners. Je moet dus zelfstandig kunnen werken, planningen kunnen maken het overzicht houden.

Audicien, degene die ervoor zorgt dat je weer goed kunt horen

Een audicien of hoortoestellen specialist is iemand die door middel van een gehoortest vaststelt of mensen een gehoorapparaat nodig hebben. Als uit de test blijkt dat iemand inderdaad slechthorend is dan zorgt de audicien ervoor dat deze mensen een hoortoestel of ander passend hulpmiddel krijgen om beter mee te kunnen horen. Ook kunnen mensen bij je terecht voor onderhoud, eenvoudige reparaties en herstelwerkzaamheden aan gehoorapparaten.

Als audicien ga je meestal aan de slag bij een gespecialiseerde winkel voor hoortoestellen.

Pedagogisch medewerker, activiteitenbedenker voor de sociale ontwikkeling van kinderen

Als pedagogisch medewerker ben je degene die de kinderen begeleid in een kinderopvang. Het begrip kinderopvang is vrij breed, want dat kunnen kinderen zijn die naar de naschoolse of buitenschoolse opvang (BSO) gaan en kinderen die op een crèche of kinderdagverblijf (KDV) zitten. De leeftijd van deze kinderen kan dus variëren van baby’s en peuters tot schoolgaande kinderen van 12 jaar oud.

Als pedagogisch medewerker bedenk je het activiteitenaanbod en breng je deze activiteiten in de praktijk met de kinderen. En dat kan van alles zijn: van gezellig knutselen, schilderen, hutten bouwen tot de natuur bestuderen en sport- en spelactiviteiten. Door deze activiteiten leer je de kinderen nieuwe dingen, geef je ze verantwoordelijkheid en stimuleer je de sociale ontwikkeling. Een pedagogisch medewerker wordt soms ook medewerker BSO genoemd.

Over de auteur

Gerelateerde berichten