Er zijn allerlei hulpmiddelen die kunnen worden ingezet wanneer de mobiliteit van een zorgvrager afneemt. Misschien is hulp gewenst bij het opstaan, bij het in bed stappen of bij verplaatsingen van de ene naar de andere ruimte. Zo zijn er beugels, opstastoelen, pootverhogers en tilliften verkrijgbaar. Over dit laatste hulpmiddel lees je hieronder meer.

Soorten tilliften

Tilliften worden op heel veel plekken ingezet. Denk aan ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en revalidatiecentra. Het is daarnaast mogelijk een tillift aan te schaffen voor gebruik in een particuliere woning. En ook in de thuiszorg wordt dit hulpmiddel gebruikt. Grofweg kunnen de tilliften onderverdeeld worden in drie types. Dit zijn passieve tilliften, actieve tilliften en plafondtilliften. Daarnaast zijn er opvouwbare, compacte tilliften die geschikt zijn om mee te nemen op reis.

Actieve en passieve tilliften

Bij de keuze tussen een actieve of passieve tillift ligt de focus op de mobiliteit van de zorgvrager. Zoals de naam al doet vermoeden vraagt de actieve tillift om enige participatie van de zorgvrager. De actieve tillift staat ook bekend als de stalift. Het is dan ook belangrijk dat de zorgvrager zelf kan staan en beschikt over enige rompbalans. Kan de zorgvrager niet zelfstandig staan, dan is een passieve lift de beste optie. Wanneer een passieve tillift gebruikt wordt hoeft de zorgvrager zelf geen fysieke inspanning te leveren.

Plafondtilliften

Plafondtilliften worden ook wel plafondtilsystemen genoemd. Zo’n lift wordt gemonteerd aan het plafond. Met behulp van een tilcassette wordt de zorgvrager volledig door het tilsysteem gedragen en verplaatst. Dit ontlast de zorgverlener enorm. Daarbij is dit type lift erg geschikt voor gebruik in ruimtes met beperkte afmetingen. Mobiele tilliften nemen veel meer vloeroppervlak in beslag en vragen daarbij om de nodige zwenkruimte. Bij uitzoeken van een plafondtillift kun je kiezen voor een vaste variant of een flexibele plafondtillift. Bij de vaste tillift zit de tilcassette altijd in de rails. Bij de flexibele tillift kun je de tilcassette loskoppelen. Het voordeel hiervan is dat je deze cassette in meerdere ruimtes kunt gebruiken. Dit maakt deze optie aantrekkelijk voor bijvoorbeeld zorginstellingen.

Tilbanden

Bij een tilliften worden tilbanden gebruikt voor het tillen en verplaatsen van zorgvragers. Het kiezen van de juiste soort tilband is belangrijk voor een goede en veilige transfer. Er zijn standaard tilbanden verkrijgbaar maar ook tilbanden die op maat gemaakt worden voor een specifieke zorgvraag. Daarnaast zijn er tilbanden voor kort gebruik. Deze disposable tilbanden zijn bij uitstek geschikt voor plekken waar hygiëne extra belangrijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de IC-afdeling van een ziekenhuis.

Over de auteur

Gerelateerde berichten