Het woord acupunctuur komt oorspronkelijk uit de Latijnse taal. Het woord ‘acupunctuur’ is een combinatie van de woorden ‘prik’ en ‘naald’. Acupunctuur is een toepassing waarbij er hele fijne naalden op specifieke plekken op de huid worden ingebracht. Dit heeft als doel om deze specifieke plekken te stimuleren. Deze toepassing wordt bovendien al jarenlang met verschillende doelstelling gebruikt. Deze toepassing wordt onder andere uitgevoerd door acupunctuur Amsterdam.  Door middel van acupunctuur wordt de energiestroom van het lichaam in evenwicht gebracht. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zichzelf beter kan genezen.

Hoe werkt acupunctuur precies?

Om mee te beginnen is het nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het komt dat de naalden die in de huid worden ingebracht een effect hebben op het lichaam. Uit recente onderzoeken is gebleken dat acupunctuur als gevolg heeft dat er in de hersenen meer stoffen, zoals serotonine en endorfine, worden afgegeven Dit resulteert vervolgens in een positieve stemming bij de persoon. Verder is uit experimentele onderzoeken gebleken dat acupunctuur effectief kan zijn tegen pijn. Hierbij kan je onder andere denken aan pijn dat wordt veroorzaakt door rugproblemen. Indien je hier last van hebt kun je terecht bij acupunctuur Almere.  

Hoe wordt acupunctuur toegepast?

Bij acupunctuur worden er op bepaalde punten van het lichaam naalden ingebracht. Welke punten dit zijn is geheel afhankelijk van het doel van de behandeling. Het ligt dus aan de ziekte die behandeld moet worden. Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van wegwerpnaalden. Wanneer de naalden worden ingebracht voelt de patiënt een beetje pijn. Na een bepaalde tijd is het mogelijk dat de patiënt in deze zones een warm gevoel krijgt. Bij acupunctuur blijven de naalden ongeveer 20 tot 30 minuten in de huid zitten. Afhankelijk van het doel van de behandeling kan er gebruik worden gemaakt van verschillende stimulatietechnieken. Hierbij kan je onder andere denken aan het verwarmen van de naalden of het op en neer bewegen van de naalden.

Bij welke ziekte wordt acupunctuur gebruikt?

Er zijn verschillende ziekten die met accupunctuur behandeld kunnen worden. Er zijn in totaal 40 ziekten op een rij gezet waarbij accupunctuur toegepast kan worden. Het wordt echter het vaakst bij de volgende aandoeningen toegepast: hoofdpijn en migraine, rugpijn, psychiatrische stoornissen, reumatische klachten, chronische aandoeningen van de luchtwegen zoals astma, stoppen met roken en allergieën. Het kan ook in de laatste weken van een zwangerschap worden toegepast. Dit heeft als doel om de zwangerschap te verkorten. Bij zo een toepassing is overleg met een arts echter noodzakelijk.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten